Asunnon irtisanominen

Asunnon irtisanominen

Vuokrasopimuksen irtisanominen tehdään aina kirjallisesti esimerkiksi vapaamuotoisella ilmoituksella (esim. sähköpostitse). Toimistosta on saatavana myös valmiita asunnon irtisanomislomakkeita. Irtisanomisaika on asukkaan puolelta yksi kalenterikuukausi ja se alkaa irtisanomiskuukauden viimeisestä päivästä. (Huoneenvuokralaki 31.3.1995/481, 52§)

Vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus, jos asukas:

 • laiminlyö vuokran maksamisen ajallaan
 • siirtää vuokraoikeuden tai luovuttaa asunnon hallinnan vastoin lain säännöksiä
 • käyttää asuntoa muuhun tarkoitukseen kuin vuokrasopimuksessa on edellytetty
 • viettää tai sallii vietettävän asunnossa häiritsevää elämää
 • hoitaa asuntoa huonosti
 • rikkoo, mitä terveyden tai järjestyksen säilyttämiseksi on säädetty tai määrätty.

Asunnosta muuttaminen

Muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymisen jälkeinen arkipäivä. Muuttopäivänä vähintään puolet asunnosta on jätettävä uuden asukkaan käyttöön ja seuraavana päivänä asunto on luovutettava uuden asukkaan hallintaan kokonaan.

Asunto tulee siivota ja jättää sellaiseen kuntoon, että seuraavan asukkaan on mukava muuttaa asuntoon. Jos asunto joudutaan siivouttamaan asukkaan jäljiltä, kulut peritään asukkaan vuokravakuudesta. Myös varastotilat tulee tyhjentää eikä ylimääräistä tavaraa, kuten tarpeettomia tuoleja, sänkyjä tms. saa jättää asuntoon, käytäviin tai jätetiloihin. Huonekalujen poisvienti ei kuulu jätekuljetusliikkeen normaaliin toimintaan, vaan niiden poisviennistä velotetaan erikseen ja asukkaaseen ollaan asiasta tarvittaessa muuton jälkeen yhteydessä.

Avaimet palautetaan Tukukin toimistoon

Muistathan, että asunnon avaimia ei saa ”lennosta” luovuttaa seuraavalle asukkaalle, vaan pois muuttavan asukkaan tulee palauttaa avaimet Tukukin toimistoon.

Lopputarkastus

Tekninen isännöitsijä tekee asunnon lopputarkastuksen ja merkitsee katselmuspöytäkirjaan ilmenneet mahdolliset viat ja korjaustarpeet. Asukas vastaa asunnolle aiheuttamistaan vahingoista. Asunnon normaalista kulumisesta vastaa yhtiö. 

Asukkaalle palautetaan vuokravakuus, kun asunnon siisteys, kunto ja korjaustarpeet on tarkistettu sekä vuokrakirjanpidosta nähdään, että kaikki vuokrat on maksettu. Asukas ilmoittaa itse osoitteen muutokset väestörekisteriin.

Ohjeistus muuttoon

Irtisanotun vuokra-asunnon tarkastaminen

Tuusulan kunnan kiinteistöt Oy:ssä tarkastetaan irtisanotut vuokra-asunnot sen jälkeen, kun asunto on täysin tyhjä ja siivottu. Myös huoneistoon kuuluva irtainvarasto tulee tyhjentää ja siivota. 

Kaikki asunnon ja autopaikan avaimet tulee palauttaa. Mikäli avaimia on hävinnyt, lukosto sarjoitetaan uudelleen ja kustannukset tulee asukkaan maksettavaksi. 

Asunnon siivouksessa tulee huomioida:

 • asunto tyhjennetään kaikesta henkilökohtaisesta tavarasta 
 • liesi/uuni ja kylmäkalusteet puhdistetaan ja pakastin sulatetaan. Koneet tulee siirtää ja putsata myös niiden alta ja takaa. Myös uunipellit tulee puhdistaa. Kylmälaitteet jätetään virrattomiksi ovet avoinna. 
 • puuttuvat valaisinkattorasiat tulee asentaa paikoilleen 
 • astian- ja pyykinpesukoneen poiston jälkeen tulpataan vesi- ja viemäriliitännät. Yhtiö perii syntyneet kustannukset tulppaamattomista liitännöistä asukkaalta. 
 • kaikki ruuvit, koukut, peilit ym. poistetaan seinä- ja kattopinnoilta 
 • kaapistojen, komeroiden ja keittiötasojen pinnat puhdistetaan 
 • ikkunat pestään 
 • WC:n / kylpyhuoneen lattiat, seinät lavuaari ja wc-istuin sekä lattiakaivo puhdistetaan 
 • lopuksi lattiat lakaistaan tai imuroidaan sekä pyyhitään kostealla 

Avaimet palautetaan osoitteeseen: Tuusulan kunnan kiinteistöt Oy, Koskenmäenpolku 4 D 3, 04300 Tuusula. Avainten palautuksesta tulee sopia etukäteen isännöitsijän kanssa, sähköposti sanni.belov@tuusula.fi tai puhelin 040 314 3033. 

Asunnon tarkastuksen suorittaa tekninen isännöitsijä Kimmo Viiri p. 040 314 3032 / kimmo.viiri@tuusula.fi tai kiinteistöpäällikkö Kari Komulainen p. 040 314 3036 kari.komulainen@tuusula.fi 

Vakuusmaksu palautetaan vuokralaiselle vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen. Vakuusmaksun palautus edellyttää, että vuokrat on maksettu sopimuksen mukaisesti, ettei vuokralainen ole vahingoittanut tahallisesti tai laiminlyönnillään eikä muulla huolimattomuudellaan huoneistoa tai muutoin menettelyllään aiheuttanut vuokranantajalle kuluja AHVL 8 ja 25 §.